Fritidsgårdar

I Älmhults kommun finns två fritidsgårdar. Här träffas ungdomar med olika bakgrund för att trivas och ha roligt under sin fritid.

På våra fritidsgårdar kan du vara med i olika aktiviteter under eftermiddagar och kvällar, och under alla lov. Fritidsgården Fenix riktar sig till ungdomar i årskurs 6-9 och fritidsgården Freja är till för gymnasieelever. 

Om du inte vill vara med i någon aktivitet så kan du komma till fritidsgården ändå. Du kan komma dit för att fika, spela pingis eller biljard, måla naglarna, spela tv-spel eller träffa kompisar eller prata med någon som jobbar där.

Du som är på fritidsgården kan få vara med och bestämma hur verksamheten ska se ut, genom öppen dialog med fritidsledarna kan du ge önskemål eller tips på vad du vill att fritidsgården ska erbjuda.

Sommarlov 2022

I sommar blir det fullt ös med Fenix. Du kan välja mellan flera olika aktiviteter. Tänk på att anmäla er i god tid.

Sommaraktiviteter

Datum att hålla koll på:

Anmälan Sommaraktiviteter Fenix fritidsgård  Länk till annan webbplats.

Sommarschema och öppettider

Ungdomsappen

Ungdomsappen är ungdomarnas digitala medlemskort till våra fritidsgårdar. Genom Ungdomsappen kan du som besökare eller förälder enkelt ta del av dagsaktuell information om vår verksamhet. Du kan också anmäla dig till bland annat aktiviteter på loven direkt i appen.

  • Ungdomarna kan bland annat se när fritidsgårdarna Fenix och Freja har öppet, vilka aktiviteter som är på gång, anmäla sig till resor och eveneman och ta del av erbjudanden. En rolig kanal med allting samlat!
  • För dig som vårdnadshavare blir det exempelvis lättare att godkänna ungdomens deltagande vid resor och evenemang. Genom BankID kan du godkänna direkt och slippa pappershantering.
  • För oss som jobbar på fritidsgårdarna har vi tillgång till vårdnadshavares kontaktuppgifter om det skulle hända någonting samtidigt som vi kan se exakt vilka ungdomar som är inne hos oss just nu. Detta är bra vid eventuell utrymning på grund av brand.

Fritidsgården Fenix

Fenix fritidsgård är en plats för ungdomar i årskurs 6-9. Vi finns i Blohméhuset bredvid Älmhults bibliotek. Här kan ungdomar träffas, trivas och prata med vuxna och andra ungdomar i samma ålder. Vi tycker om att se unga människor växa!

Öppettider fritidsgården Fenix

Öppettider

Dag

Tid

Måndag

Jämn vecka tjejkväll 14.00-18.00

Udda vecka killkväll 14.00-18.00

Tisdag

Klockan 14.00-18.00

Onsdag

Klockan 14.00-18.00

Torsdag

Klockan 14.00-20.00

Fredag

Klockan 14.00-22.00 (stänger kl. 19.00 för årskurs 6)

Fritidsgården Freja

Fritidsgården Freja riktar sig till ungdomar i gymnasiet. Freja är belägen i lokaler på Älmhults gymnasieskola, Haganässkolan.

Öppettider fritidsgården Freja

Öppettider

Dag

Tid

Måndag

Klockan 14.00-16.30

Tisdag

Klockan 14.00-16.30

Onsdag

Klockan 14.00-16.30

Torsdag

Klockan 14.00-16.30

Fredag

Stängt

Fenixhallen

En mötesplats för ungdomar (Linneskolans idrottshall) där de fritt och kravlöst kan utöva olika aktiviteter såsom fotboll, basket, innebandy och volleyboll eller något annat som vi hittar på. Tanken är att glädje och mötet mellan ungdomar är viktigare än prestation.

Fritidsgården Fenix driver detta projekt tillsammans med RF SISU och lokala föreningar. Vi är i startgroparna och kommer bygga på detta projekt efter hand med olika aktiviteter tillsammans med ungdomarna.

Aktiviteter

Här listar vi årets aktiviteter för Fenix och Freja!

Fenix (åk 6-9) och Freja (Gymnasiet)

Bollaktivitet

Våra bollkvällar är igång igen! På fredagskvällar anordnar vi bollaktiviteter i Linnéhallen 19.00-21.00.

  • För alla som är födda från och med 2003 och senare (som yngst åk 6).
  • Man kommer ombytt och har med egen drickflaska.
  • Alla spelar med innerskor.

Skolbalders (åk 7-9)

Vårens planerade Skolbalders tillfällen är: Uppdatering med datum kommer. Vi håller oss hela tiden uppdaterade på hur läget kring Covid-19 ser ut och vad restriktionerna och lagen säger.

Biljetten kostar 150:-, i priset ingår både inträde och bussresa. Biljetter kan köpas på skolorna veckan före dansen, vi tar endast swish.

Om det finns bussbiljetter kvar säljs de på Fenix samma vecka som dansen är. Dansen äger rum på Balders Hage i Häradsbäck.

Borttappad biljett ersätts inte, men du kan köpa en ny på fritidsgården. Om du blir sjuk eller får plötsligt förhinder kan du ringa till oss senast 24 timmar innan bussen avgår. Då får du pengarna tillbaka.

Balders Hage Nöje Länk till annan webbplats.

Information till föräldrar

Sedan 1978 har eleverna på högstadiet i Älmhult erbjudits drogfria (gäller även rökning) skoldanser på Baldershage i Häradsbäck.

Representerade kommuner är: Älmhult, Markaryd, Osby, Olofström, Tingsryd, Alvesta, Karlshamn, Uppvidinge, Bromölla, Östra Göinge och Ljungby.

Danserna kostar 150:- vilket inkluderar biljett och bussresa.

Biljetter säljs av personal på fritidsgården Fenix. Vi säljer biljetter på skolorna veckan innan dansen. Vi sätter upp affischer på skolorna med information om skoldansen samt tider för biljettförsäljningen.

Sista chansen att få tag på en biljett är fredag veckan före. Har vi däremot fler bussplatser kvar säljer vi slut på dem samma vecka som skoldansen är. Då är det först till kvarn som gäller. Vi lägger ej undan biljetter. Det går bra att köpa biljett åt en kompis.

Vi vill att alla som följer med på dansen åker bussen tillsammans med
oss. Därför är det inte tillåtet att köpa biljett och sedan köra sitt/sina barn ut till Balders hage. Att hämta sitt barn ute på Balders är tillåtet i kontakt med personalen.

Följ fritidsgården på sociala medier @FritidsgardenFenix för att hålla dig uppdaterad om hur och var biljettförsäljning sker, hur många biljetter som är kvar med mera. Sök på användarnamnet Fritidsgården Fenix.

Om du tappar din biljett kan vi tyvärr inte ge dig en ny.

Danserna börjar kl. 20.00 och slutar kl. 24.00. Beräknad hemkomst från Baldershage ca 00.45. Platser och tider sätts upp på anslagstavlorna ute på skolorna, finns även längre upp på denna sida samt på vår facebooksida.

Vid varje danskväll medföljer ledare från respektive kommun. Från Älmhult medföljer fritidsledare från Fritidsgården Fenix.

Under kvällen

Skulle någon uppträda störande eller uppvisar sig påverkad/använda tobak kontaktas föräldrarna som får hämta sitt barn. Våra erfarenheter av de här danserna är mycket positiva. Fritidsgården Fenix, Kultur & fritid ser det som mycket viktigt att kunna erbjuda ungdomarna drogfria tillställningar under trygga former.

Vårt arbete med trygghet

Vi för gärna en dialog med ungdomarna på ett nyfiket och utforskande sätt, men vi är även tydliga i våra gränsdragningar vid kränkande behandling. Personalen ser och uppmärksammar varje enskild individ genom att hela tiden vara närvarande i verksamheten.

Varje år genomförs en enkätundersökning där ungdomarna får svara på olika frågor som bland annat innefattar klimatet i verksamheten.

Därutöver har personalen säkerhetslarm som är kopplat till Securitas, vilket kan användas i nödsituationer.​

Om verksamheten

Fritidsgårdsverksamheten grundas på trygghets-, relationsskapande- och jämställdhetsarbete.

Fritidsgården Fenix är en demokratisk verksamhet som är partipolitiskt och religiöst obunden. Den riktar sig till ungdomar som går i åk 6 till och med den dagen man slut​ar åk 9. Ungdomarna får vara en del av verksamheten genom att vi utgår från deras önskemål när vi planerar aktiviteter. När ungdomarna kommer med förslag på aktiviteter försöker vi implementera dem i verksamheten utifrån deras förutsättningar och våra möjligheter. ​

Kontakt

Fritidsgården Fenix

Fritidsgården Freja

073-385 68 05

Personal

Här hittar du information om oss som jobbar på Fritidsgården Fenix & Freja.

Annika Holmkvist, fritidsgårdschef

Hanna Holmberg, fritidsledare

Tjänstledig jan 2022-dec 2022

hanna.holmberg@almhult.se

Mishaal Saroo, fritidsledare

mishaal.saroo@almhult.se

Hanna Olofsson Roos, fritidsledare

hanna.olofsson-roos@almhult.se

Jennie Olsson, fritidsledare

jennie.olsson@almhult.se

Jennie Thaung, fältare

jennie.thaung@almhult.se

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 15 aug kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?