Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Lämna och ändra schema

Älmhults kommun använder ett digitalt verktyg för att sköta närvaron i förskolan och på fritids. I appen IST Home Skola kan du hantera ditt barns tider. Systemet IST Home Skola är en del av förskolans digitala närvarosystem IST Lämna & hämta.

Denna digitala satsning för dig som vårdnadshavare samt för förskolorna och fritids inför vi under april 2021 i tre steg:

 • Vecka 15 (från måndag 12 april)
  • Du som vårdnadshavare får tid på dig att lägga in schema via appen – schemat ska gälla från vecka 17, måndag 26 april.
  • Läs mer nedan om appen och om de regler som gäller.
 • Vecka 16 (från måndag 19 april)
  • Fritidshem och förskolor godkänner scheman via IST Lämna & hämta.
  • Har du som vårdnadshavare inte möjlighet att använda appen får du hjälp av förskolan/fritidshemmet att lägga in schema. Läs mer om detta längre ner på sidan.
 • Vecka 17 (från måndag 26 april)
  • Appen IST Home Skola börjar nu användas skarpt för vårdnadshavare på alla förskolor i kommunen och fritids för att lämna schema, lägga in frånvaro och ledighet och övriga uppgifter appen möjliggör.
  • Förskolorna och fritids använder IST Lämna & hämta för att checka in och checka ut barnen, godkänna scheman och övriga uppgifter tjänsten möjliggör.

Information och regler

Ändringar i schemat eller vistelsetiden ska du registrera i appen IST Home Skola, som är en del av kommunens digitala närvarosystem Lämna & hämta.

Det nya schemat börjar gälla när förskola eller fritids har godkänt schemaändringen. Schemat visar vilken tid ditt barn ska komma och vilken tid barnet ska bli hämtat. Vistelsetiden är det antal timmar per vecka som ditt barn är på förskolan eller på fritids.

Om barnet varit sjukt eller ledigt kan du inte använda tid utöver schemat som kompensation, då schemat ligger till grund för personalens arbetstider.

Är du föräldraledig så har det äldre barnet rätt till barnomsorg 15 timmar per vecka. Är du arbetssökande har du rätt till 15 timmar per vecka. Du kan välja att lämna kl. 8.00-11.00 fem dagar i veckan eller kl. 9.00-14.00 tre dagar i veckan tisdag, onsdag och torsdag

Läs mer här om vad som gäller:

Regler för förskola

Regler för fritidshem

Så här gör du

Använd appen IST Home Skola

Med hjälp av appen IST Home Skola kan du sköta ditt barns närvaro genom din telefon. Här kan du:

 • registrera vistelsetider
 • sjukanmäla ditt barn,
 • anmäla ledighet.

Förtydligande - sjukanmälan och anmälan ledighet (via appen) gäller inte skolan utan enbart fritids och förskola.

För att använda appen behöver du en Iphone eller en Android-telefon. Appen finns att ladda hem från App Store eller Google Play.

IST Home skola App Storelänk till annan webbplats

IST Home skola Google Playlänk till annan webbplats

Du loggar in i appen med hjälp av ditt BankID. Vi kommer även att för dig som inte har ett bank-id införa inloggningstjänsten SkolID istället, mer information om detta kommer när det är infört.

Information om appen

Svar på vanliga frågor och svar om digital närvarohanteringlänk till annan webbplats

Informationsfolder för appen IST Home Skola PDF (pdf, 1.6 MB)

Instruktionsfilm om appen länk till annan webbplats

In english

IST Home Skola Guide in EnglishPDF (pdf, 566.9 kB)

Instructional film in English about the app IST Home Skolalänk till annan webbplats


Om du inte kan använda appen

Om du inte har möjlighet att använda appen så kan du få hjälp av personalen på ditt barns förskola eller fritids. Använd dessa blanketter för att ändra schema som du sen lämnar in till fritidshemmet eller förskolan.

Ändra schema för förskola (pdf)länk till annan webbplats

Ändra schema för fritids (pdf)länk till annan webbplats


Till toppen