Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhults kommuns stödåtgärder för företag

Under 2020 genomfördes en rad åtgärder för att vid sidan av de statliga stöden underlätta för näringslivet i Älmhults kommun. Kommunfullmäktige presenterar nu ytterligare förlängning och utvidgning av lättnader för företagare under 2021.

 • Caféer och restauranger som har uteserveringar behöver inte betala avgift för markupplåtelse till Älmhults kommun för säsongen 2021. Avgiftsbefrielsen gäller till och med den 31 december 2021. Varje näringsidkare som vill använda sin uteservering behöver själv ansöka hos polisen om tillstånd för att använda offentlig plats.
  Här kan du läsa mer om hur du ansöker om tillstånd på polisens webbplats:
  Söka tillstånd offentlig plats Länk till annan webbplats.

 • Låta restaurangernas uteserveringar öppna tidigare och stänga senare på säsongen:
  Riktlinjer för uteserveringar. Länk till annan webbplats.
 • Kommunens alkoholtillsyn blir avgiftsfri under hela 2021. Avgiftsbefrielsen gäller för tillståndshavare som har befintligt serveringstillstånd.
 • Vi ger möjlighet att bedriva försäljning på en större yta utanför butik. De butiker som vill skylta och varuexponera utanför butik betalar heller ingen avgift till Älmhults kommun under 2021. Varje butik behöver själv ansöka hos polisen om tillstånd för att använda offentlig plats.

  Avsteg från riktlinjer för varuexponering;

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om tillstånd på polisens webbplats:
Söka tillstånd offentlig plats Länk till annan webbplats.

 • Om du som företagare begär anstånd förlänger kommunen betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, renhållning (sophämtning) samt tillstånd och tillsyn under 2021. Det vill säga fakturor från Älmhults kommun och renhållningsbolaget SSAM.
  Läs mer om hur du begär anstånd här Länk till annan webbplats.

 • Kommunen påskyndar vid behov betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.

 • Kommunen kommer att prioritera akut/nödvändig tillsyn.
 • Kommunen kommer att prioritera akut/nödvändig livsmedelskontroll. Vid kontrollerna, som även kan ske på distans, finns möjlighet att få information och rådgivning för att underlätta för företagen att upprätthålla bra smittskyddsåtgärder.
 • Nyhetsbrev och näringslivsnyheter med särskilt fokus på olika möjligheter till omställning och utveckling. Särskild Corona-information för företag med samlad och lättillgänglig information.
  Näringsliv och företagare Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

 • Digital kompetensutvecklingsplattform - med många kurser och utbildningar för näringslivet via Business Region Kronoberg:
  Business Region Kronoberg Länk till annan webbplats.

 • Kommunens näringslivsutvecklare (maria.kristiansson@almhult.se) vägleder de företag som har frågor med anledning av de åtgärder som kommunen vidtar. Vi för också en fortsatt dialog med kommunens näringsliv kring hur coronapandemin påverkar företagens verksamhet.
Till toppen