Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Kemikaliesmart förskola

Kemikalier finns överallt omkring oss och många av dessa kan vara skadliga för människor och miljö. Barn är både mer känsliga och mer utsatta än vuxna. Dels för att de ännu inte är färdigutvecklade, dels för att de rör sig och känner på sin omgivning på ett annat sätt än vuxna.

Liten flicka med förstoringsglas

I den kommunala verksamheten är det därför viktigt att skapa en kemikaliesmart miljö i förskolan. Älmhults kommun har en policy och handlingsplan för en kemikaliesmart förskola, se meny till höger och läs mer om dessa nedan.

Under 2018-2020 fokuserar kommunen på att fortsätta rensa ut leksaker, lekmaterial och inredning som är gjort av plast med farliga kemikalier. Under 2018 gjordes en inventering av en kemikalieexpert på några utvalda förskolor. Läs mer om inventeringen i menyn till höger.

Det är vetenskapligt bekräftat att vi dagligen exponeras för ett stort antal kroppsfrämmande kemikalier. Och vi vet att en del av dessa ämnen kan skada vår hälsa. Barn är både mer känsliga och mer utsatta för farliga kemiska ämnen i omgivningen än vuxna. Det beror på att deras kroppar, till exempel hjärnan, hormonsystemet och immunsystemet, håller på att utvecklas. Barn är också känsligare eftersom de har ett annat beteende än vuxna. De krälar på golvet, andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna.

Eftersom barn är mer känsliga för farliga kemikalier än vuxna prioriteras arbetet med att minska exponeringen för farliga kemikalier i kommunens förskolor.

Handlingsplan för kemikaliesmart förskola

En förvaltningsövergripande arbetsgrupp har bildats för att arbeta med kemikaliesmarta förskolor i kommunen. I gruppen deltar företrädare för kommunledningsförvaltningen (utvecklingsenheten), miljö- och byggförvaltningen, upphandlingsenheten, utbildningsförvaltningen samt tekniska förvaltningen (fastighetsavdelningen, lokalvårds- och kostenheten).

Här kan du ladda ner kommunens Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor. Pdf, 4.7 MB. (Pdf, 4.7 MB)

Under 2019 gjordes en film med konkreta tips kring hur man ska tänka när man rensar ut gammal plast i förskolor. Länken är endast åtkomlig för personal, https://kommunsamverkan.sharepoint.com/sites/almhult/Sidor/BandStartPage.aspx?wa=wsignin1.0

Fem råd till kemikaliesmarta kök

  1. Använd rätt plast i köket eller byt mot andra material
  2. Prioritera att byta ut plast som används till varm mat
  3. Välj PVC-fria förbrukningsartiklar
  4. Undvik metallkonserver
  5. Undvik non-stick-beläggning

Mer information kommer inom kort.

Film kemikaliesmarta kök Länk till annan webbplats., Stockholm Stad

Inspiration

Tips på kreativt, återbrukat och giftfritt lekmaterial. Pdf, 369.3 kB. (Pdf, 369.3 kB)

Håll Sverige rent har sammanställt några tips att tänka på vid nyinköp och tips på frågor man kan ställa till leverantören. http://www.hsr.se/sites/default/files/uppdrag5.pdf Länk till annan webbplats..

Kemikaliesmart förskola. Håll Sverige Rent har pedagogiska material att använda för att minska mängden kemikalier i skola och förskola. Inspiration och pedagogiska tips för att göra barnen delaktiga. Länk till annan webbplats.

Policy för kemikaliesmart förskola

Den 29 maj 2017 antog kommunfullmäktige i Älmhults kommun en policy för kemikaliesmart förskola. Policy och dess bilagor finns i menyn till höger.

Vad händer inom kemikalieområdet?

Läs mer här om vad som händer i Sverige och i EU just nu inom området Giftfri miljö.

Lästips

Nytt inom kemikalieområdet

Några bra och några mindre bra nyheter när det gäller Giftfri miljö.

Kemikalieinspektionen ska nu kartlägga farliga ämnen i vanliga material som konsumenter ofta utsätts för och som i dag inte regleras i lagstiftningen. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779103 Länk till annan webbplats.

Miljögifter i flera vinterskor för barn visar Testfaktas test.

http://www.testfakta.se/tester/f%C3%B6r%C3%A4ldrar-och-barn/milj%C3%B6gifter-i-flera-vinterskor-f%C3%B6r-barn-visar-testfaktas-test Länk till annan webbplats.

Med hjälp av en app ska konsumenter i slutet av 2018 kunna scanna en produkt och få reda på om den innehåller någon av de kemikalierna som listats som särskilt farliga i den europeiska kemikalielagstiftningen, sk Reach. 

http://www.sverigeskonsumenter.se/nyheter-press/senaste-nytt/sveriges-konsumenter-i-internationellt-kemikalieprojekt/ Länk till annan webbplats.

Kemikalieinspektionen identifierar i en ny rapport 37 bisfenoler, utöver bisfenol A, som kan finnas på den europeiska marknaden och som kan vara hormonstörande. Kemikalieinspektionen kommer att bevaka hur bisfenolerna används och arbeta för att öka kunskapen om ämnena.

https://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2017/ny-rapport-37-bisfenoler-kan-vara-hormonstorande/ Länk till annan webbplats.

Kemikalieinspektion kom nyligen ut med en rapport där arbetet med farliga kemikalier de senaste åren redovisas. De lyfter bl a upp Sveriges ledande roll i EU med arbetet med att fasa ut kemikalier. Sedan 2011 har Kemikalieinspektionen tagit initiativ till åtgärder mot nästan 40 farliga kemikalier. De lyfter fram tre huvudsakliga utmaningar framåt:

  • Farliga ämnen i varor är ett växande problem
  • Våra livsmedel och dricksvattnet behöver skyddas bättre
  • Barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier.

Läs rapporten här: https://www.kemi.se/global/rapporter/2017/rapport-6-17-handlingsplan-for-en-giftfri-vardag-2015-2017-slutredovisning.pdf Länk till annan webbplats.

Recept på giftfritt lekmaterial

Det går snabbt och enkelt att göra egen giftfri trolldeg, slime eller Play-doh lera. Mycket av ingredienserna kan dessutom hittas i ett vanligt skafferi och köpas ekologiskt.

Recept på trolldeg

1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Om du vill spara figurerna kan du torka dem i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta dem stå till dagen efter. Om trolldegen förvaras i en lufttät behållare så håller den att användas flera gånger.

Recept på Play-doh-lera

2 dl vetemjöl
1 dl salt
2 1/2 dl kokhett vatten
1 msk olja
1 msk citronsyra
Citronsyran har samma funktion som ett konserveringsmedel men syran är bättre att använda än ett konserveringsmedel, som t.ex. Alun. Blanda de torra ingredienserna och häll vätskan över. Knåda samman till en jämn deg. Degen håller ett par veckor i kylskåp.

Recept på slajm

3 dl vatten
2–3 msk potatismjöl
några droppar olja
Vispa ut mjölet i det kalla vattnet. Koka upp tills det tjocknar, rör i några droppar olja för smidighetens skull.
Låt svalna ordentligt.

Kokt fingerfärg

1 påse stärkelse (1 dl) (kan bytas ut mot potatismjöl)
4 dl vatten
2 msk pulverfärg
Vatten och stärkelse blandas och sjuds ihop under omrörning.
Rör ut färgen i lite varmt vatten och blanda i smeten. Om smeten blir för tjock, blanda i mer vatten.

Bra fingerfärg

2 tekoppar vetemjöl
1 tsk salt
3 tekoppar kallt vatten
Vetemjöl, salt och vatten vispas till en jämn smet.
2 kaffekoppar kallt vatten vispas ner och det hela kokas.

Presentationer från kunskapskvällen den 22 mars 2017 om farliga kemikalier i barns omgivning

Åke Bergman

Kemikalier, hälsa och miljö – Dikt och verklighet Powerpoint, 6.3 MB. (Powerpoint, 6.3 MB)
Kemikaliefaror i vardagen Powerpoint, 6.3 MB. (Powerpoint, 6.3 MB)

Gudrun Bremle

Förskole-detox i praktiken Powerpoint, 10.3 MB. (Powerpoint, 10.3 MB)

Till toppen