Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Skräpplockardagar 2021

Nu är det dags att anmäla din förskola, skola, förening eller arbetsplats till årets skräpplockardagar. Skräpplockardagarna är en årlig nationell manifestation mot nedskräpning som innebär att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp i sitt närområde. Anmälan är öppen från den 1 mars.

Ett renare Älmhult ökar vår trivsel och trygghet i kommunen samt sparar pengar och miljö. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker än där det är skräpigt och smutsigt. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Anmälan

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar anmäler sig till Håll Sverige rentlänk till annan webbplats. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial levererat till respektive verksamhet.

Övriga föreningar, privatpersoner och arbetsplatser kan anmäla sig genom att mejla ingela.thulander@almhult.se. Vid behov förser även kommunen föreningar och arbetsplatser med kostnadsfritt skräpplockarmaterial. Ange antal skäpplockarpåsar alternativt rullar vid anmälan.

Anmälan till Vi håller rentlänk till annan webbplats

Hur funkar det?

Efter anmälan kommer skräpplockarmaterialet levereras direkt till er verksamhet. Arbetsplatser, privatpersoner och föreningar kan hämta materialet i kommunens reception. Ni går ut och plockar skräp i naturen när det bäst passar, men helst under vecka 15-16, 12 april – 25 april. Dessa veckor är kommunens kampanjveckor då vi kommer att ha fokus på nedskräpning.

Efter skräpplockningen är det dags att ta hand om skräpet ni samlat in på närmaste återvinningsstation. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall. Farligt avfall, såsom glödlampor, sprayburkar, batterier och elektronik, ska lämnas på Äskya avfallsanläggning.

Prata skräp och berätta för andra

Vi håller rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel! Pedagogiskt material för skolor och förskolor hittar du på Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats.

Skicka gärna era bilder till kommunen så publicerar vi ett kollage av de bästa skräpplockarbilderna. De bilder som ni skickar till oss ska vara godkända att publiceras. Bilder skickas till cecilia.axelsson@almhult.se.

Tävling - Världens bästa papperskorg

Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnande skola kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg på skolgården och kanske också på fler ställen i er kommun. Tävlingen finns också som ett uppdrag i det pedagogiska materialet.

Läs mer härlänk till annan webbplats

Varför arbeta mot nedskräpning?

Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än man först tänker sig och dessa konsekvenser täcker hela hållbarhetsbegreppet.

  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning kan även innebära indirekta kostnader då fastigheter förlorar i värde och då exempelvis turismen påverkas negativt.
  • Nedskräpning skapar även otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.
  • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – helt enkelt ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas. Skräp är resurser som förslösas genom att de hamnar på fel ställe.

Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil.

Ett skräpfritt samhälle är helt enkelt grunden för ett hållbart samhälle.