Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Uppvärmning

Den största delen av energin som används i ett hus går till husets uppvärmning. De flesta småhus värms med direktel eller någon typ av värmepanna eller värmepump. Funderar du på att byta värmesystem? Här finns tips och råd om vad du ska tänka på!

I det svenska genomsnittshuset används ungefär 75 procent av energin till värme och varmvatten. Hur värmen produceras och distribueras påverkar hur höga energikostnader du har och hur stor miljöpåverkan din uppvärmning bidrar till.

Vanliga uppvärmningssystem i småhus är:

  • Någon typ av värmepump: bergvärmepump, ytjordvärmepump, sjövattenvärmepump, luftvattenvärmepump eller frånluftsvärmepump
  • Någon typ av värmepanna: elpanna, pelletspanna, vedpanna, oljepanna eller gaspanna
  • Direktverkande el
  • Fjärrvärme

Som komplement till något av ovanstående system kan du även installera:

  • Luftluftvärmepump
  • Pellets- eller braskamin
  • Solvärme

Läs mer om uppvärmning på Energimyndigheten Länk till annan webbplats..

Tillstånd eller anmälan?

Eftersom miljön kan påverkas negativt av installationen måste man ta vissa försiktighetsåtgärder. Miljö- och byggnämnden beslutar om dessa försiktighetsåtgärder i en föreskrift, till fastighetsägaren. Jord-, berg och sjövärmeanläggningar ska anmälas till miljö- och byggnämnden i god tid innan installationen sker. Luftvärmepump är inte anmälningspliktigt. Läs mer här Värmepumpar - Tillstånd och anmälan Länk till annan webbplats..

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen (SKVP)

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen är en branschorganisation för tillverkare, importörer och återförsäljare av värmepumpar. På deras hemsida kan du hitta deras medlemsföretag. Har du bestämt dig för att köpa en värmepump och det är dags att ta in offerter kan du titta på SKVPs checklista.

Till toppen