Val 2019

Logga Val 9 september

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Här hittar du information om hur valet går till i Älmhults kommun, bland annat var och hur du kan rösta, vilka som har rösträtt i valet och vilka lokala bestämmelser som i övrigt gäller för valet.

Nya regler för avskärmning av valsedlar

Från och med valet till Europaparlamentet 2019 gäller nya regler för de valsedlar som läggs ut i eller vid val- och röstningslokaler. Valsedlarna ska läggas på en avskärmad plats där väljare kunna välja sina valsedlar utan påverkan och insyn från andra. Syftet är att stärka skyddet för valhemligheten.

De nya reglerna kan medföra att röstningen tar lite längre tid än vid tidigare val, eftersom väljarna måste gå in enskilt bakom avskärmningen för att välja valsedlar. Om köer skulle uppstå ber vi om förståelse för detta.

Kontakt med valnämnden på valdagen

Om du vill kontakta valnämnden på valdagen, ring i första hand 0476-553 63 . Det går även bra att skicka e-post till vn@almhult.se, men det kan då ta lite längre tid att få svar.

Valmyndighetens logotyp.

www.val.se

På Valmyndighetens webbplats finns ytterligare information om bland annat röstningsprocessen, valsystemet och resultat från tidigare val.

Där kan du även hitta information på lättläst svenska och på flera olika språk.

Gå till www.val.selänk till annan webbplats