Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Teater

I Älmhult blomstrar teaterlivet! Här finns möjligheter för ung och gammal att gå på teater, men också att själv medverka på scen i någon av de produktioner, som Älmhults olika teater- och revysällskap årligen sätter upp.

Älmhults Teaterförening

Älmhults Teaterföreningsom ingår i Riksteatern, är mycket aktiv och ett program genomsyrat av variation och hög kvalitet, sätts samman inför varje säsong. Folkets Hus är kommunens främsta spelscen för gästande teatergrupper, men några gånger per år förläggs också föreställningar till några av de många hembygds- eller bygdegårdarna, vilket blivit mycket populärt. 

Teaterföreningen har som en tydlig målsättning att involvera ungdomar i verksamheten och har bland annat ett nära samarbete med gymnasieskolan Haganäs, där en teaterförening bildats för de ungdomar som vill arbeta med teater i olika former.

Barn- och familjeföreställningar

Ett samarbete mellan Kultur-Fritid, IKEA, Älmhults Teaterförening och studieförbunden gör det möjligt att varje säsong också presentera ett varierat och lustfyllt program med barn- och familjeföreställningar. Vi satsar på barnkultur!

Kommunens aktiva amatörteatersällskap sätter varje år upp föreställningar, som lockar en stor publik från såväl hemmaplan, som mer långväga ifrån. Teaterföreningen Kuppmakarnas sommarspel med historisk prägel i gränsbygds- och snapphaneanda, Älmhultsrevyn med fart och komik på hög nivå och Musikteaterns lustfyllda operetter, är några exempel.

I Evenemangskalendern kan du söka mer information om vad som är på gång.

Skolteater

Att Älmhult satsar på barnkultur märks också i Barn- och ungdomskulturgruppens arbete. I denna grupp sitter representanter från kommunens alla förskolor och skolor - s.k. kulturombud - som bland annat har till uppgift att planera in skolteaterföreställningar. Samarbete med länsinstitutionerna Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Musik i Syd Länk till annan webbplats. borgar för hög kvalitet och ger möjlighet också för de mindre skolorna att få besök av teater- och musikgrupper.

Stå på scen

Drama ingår i Kulturskolans Öppnas i nytt fönster. verksamhet. Älmhult har dessutom en rad aktiva amatörteatersällskap, för dig som vill medverka i en produktion.  

Revysällskap

Älmhult präglas  av en stark revytradition. Cabaré Linné sätter årligen upp den bejublade Älmhultsrevyn i Folkets Hus. Dessutom har flera av kommunens mindre orter egna sällskap som med jämna mellanrum sätter upp revyer som lockar till många glada skratt och engagerar stora delar av bygdens befolkning.

Teaterprojekt

Kommunen arbetar aktivt för att i samarbete med bland andra studieförbunden stödja teaterprojekt där initiativet tas av ungdomar. Välkommen att kontakta Kulturenheten för aktuell information.

Till toppen