- Startsida
- Kommun & politik
- Valet 2022
Valet 2022
I år är det val till riksdag, regionfullmäktige, och kommunfullmäktige. Valdagen är söndagen 11 september 2022. Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti.
Om allmänna val till riksdag, region och kommun
Sverige har allmänna val var fjärde år till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du som är över 18 år, svensk medborgare och folkbokförd i Älmhults kommun kan då rösta i de tre valen:
- Älmhults kommunfullmäktige
- Regionfullmäktige i Kronoberg
- Riksdagen
På Valmyndighetens webbplats finns ytterligare information om bland annat hur de tre olika valen går till, valsystemet och resultat från både detta och tidigare val. Du hittar även mer information om regionfullmäktigevalet samt valet till riksdagen där.
Valet till kommunfullmäktige
För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Till kommunfullmäktige gäller även att du:
- är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, eller
- är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
- är medborgare i något annat land än något av EU:s medlemsländer, Island eller Norge men har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen. Samt är folkbokförd i kommunen.
Att rösta i valet till kommunfullmäktige innebär att du röstar på det parti du tycker ska sitta i det högsta beslutande organet i kommunen. Kommunfullmäktige består i Älmhults kommun av 41 folkvalda representanter. Dessa beslutar om mål och riktlinjer för verksamheten, om budget och skattesats och om vilka nämnder som ska finnas. Dessutom väljer kommunfullmäktige ledamöter och ersättare till nämnderna, samt de revisorer som ska granska kommunens verksamhet.
Valet till kommunfullmäktige påverkar alltså även vilka personer som blir ledamöter i nämnderna. Nämnden är den politiska ledningen för ett speciellt kommunalt område, till exempel skola, miljö eller kultur. De ansvarar för det dagliga arbetet inom kommunen, förbereder ärenden som ska beslutas av fullmäktige och genomför beslut som fattats i fullmäktige.
Olika sätt att rösta på
Det finns olika sätt att rösta; förtidsrösta, rösta på valdagen, rösta med bud, rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare. Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta i förtid från utlandet.
Röstkort
Alla som får rösta i valen får ett röstkort hemskickat med Postnord. På röstkortet står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen den 11 september. På röstkortet framgår det även var närmaste ställen att förtidsrösta på finns.
Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen kan du istället förtidsrösta. Du måste då ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta, så glöm inte att ta med det.
Det är Valmyndigheten som skickar ut röstkorten och alla ska ha fått sitt senast 24 augusti. Om du inte har fått ditt röstkort med Postnord senast 24 augusti, eller om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Kontakta då kommunen.
Rösta på valdagen
På valdagen den 11 september kan du från 08.00 till 20.00 rösta i din vallokal. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort. Du kan bara rösta i den vallokalen. Du kan rösta i din vallokal även om du inte har ditt röstkort, men du måste alltid ha med dig en giltig legitimation.
När du kommer till din vallokal finns det valsedelställ med partiernas valsedlar och blanka valsedlar. Valsedlarna kommer att vara avskärmade så att väljarna kan ta valsedlarna utan insyn. Du tar de valsedlar du vill och går sedan bakom en valskärm. Där gör du i ordning din röst genom att stoppa ner valsedlarna i kuvert som du fått av en röstmottagare, efter att du tagit dina valsedlar. Du ska ha ett kuvert för varje val du har rösträtt till. Du kan välja mellan att ta en förtryckt eller en blank valsedel och skriva det partiet du vill rösta på. Skriv i så fall noggrant.
När du gjort i ordning dina röster bakom valskärmen går du dit röstmottagarna sitter med valurnan och lämnar fram dina kuvert och din legitimation. Har du med ditt röstkort kan du även visa det nu. Kuverten, din legitimation och din rösträtt kontrolleras och det prickas av i röstlängden att du har röstat. Röstmottagarna lägger sen ner dina röster i valurnan för aktuellt val och sen är din röstning färdig.
Förtidsrösta
Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. Din röst kommer sen att skickas till din hemkommun och komma till din vallokal på valdagen och räknas tillsammans med de andra rösterna i det distrikt du tillhör. Ditt röstkort kommer skiljas från dina valkuvert innan de stoppas i valurnan så ingen kommer veta vad du röstar på. Älmhults kommun anordnar förtidsröstning på ett antal platser i kommunen under perioden 24 augusti till 11 september.
Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta så glöm inte att ta med det. Om du inte har fått ditt röstkort med Postnord senast 24 augusti eller tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Kontakta då kommunen.
Röstningsförfarandet är i stort sett samma för väljaren vid förtidsröstning som i en vallokal på valdagen. Se avsnitt om att rösta på valdagen.
Rösta med bud
Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får lämna sina valsedlar där genom bud. Dessutom får följande väljare budrösta:
- väljare som betjänas av Postnords lantbrevbärare
- väljare som är intagna i häkte,
- väljare som är intagna i kriminalvårdsanstalt och av säkerhetsskäl inte kan rösta i samma röstningslokal som andra intagna på anstalten.
För att rösta med bud krävs särskilt material. Om du behöver material för budröstning eller vill veta mer om hur budröstning går till kan du höra av dig till kommunen. Du kan även besöka Valmyndighetens webbplats för mer information om hjälp vid röstning.
Ambulerande röstmottagare
Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe har rätt att få hjälp av ambulerande röstmottagare från kommunen. Om du inte har någon som kan vara bud eller inte vill att någon anhörig ska vara ditt bud, kan du istället kontakta kommunen som då kan skicka två röstmottagare hem till dig och du kan lämna rösten till dem. Det är samma förfarande som att rösta i en förtidsröstningslokal. Röstmottagarna har även laglig rätt att hjälpa dig göra i ordning din röst, något ett bud inte får göra. Röstmottagarna har tystnadsplikt.
Om du behöver en ambulerande röstmottagare kontakta kommunen så kommer vi överens om en tid vi kan komma hem till dig. Kontakta kommunen i god tid innan den dag du vill rösta. Kommunen kan komma hem till dig vardagar mellan 24 augusti och 9 september. Vi erbjuder även tjänsten på valdagen 11 september.
Rösträkningen
Efter vallokalerna stänger den 11 september klockan 20.00 räknas alla röster i respektive vallokal. Detta kallas den preliminära rösträkningen eftersom alla röster senare kommer räknas en gång till hos länsstyrelsen. Rösträkningen i vallokalerna är öppen för allmänheten att observera. När röstmottagarna räknat rösterna ringer de in resultatet till länsstyrelsen. Det är detta resultat du kan följa via media på kvällen. Du kan också själv följa valresultatet på Valmyndighetens webbplats. Dagen efter valet överlämnar kommunen sen alla mottagna röster till länsstyrelsen.
På onsdagen och ibland torsdagen efter valet räknar kommunen även de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen eller lämnades i en förtidsröstningslokal på valdagen.
Även dessa röster överlämnas sen till länsstyrelsen och därefter har kommunen fullgjort sitt uppdrag. Länsstyrelsen räknar sen alla röster igen och fastställer valresultatet. Länsstyrelsen räknar även personrösterna, vilket inte har gjorts av kommunen på valnatten.
Efter valet
Platserna (mandaten) i kommunfullmäktige fördelas efter resultatet i kommunvalet. Om ett parti får tio procent av rösterna i valet får de alltså ungefär tio procent av platserna i kommunfullmäktige. Efter valet försöker de partier som fått platser i fullmäktige att hitta en politisk majoritet. Det betyder att den politiska majoriteten som ska bildas behöver ha över 50 procent av platserna i kommunfullmäktige. Det går även att styra en kommun med en politisk minoritet. Det innebär att man måste söka stöd hos partier utanför den styrande gruppen i olika frågor för att få igenom dem i kommunfullmäktige.
Efter valet väljer fullmäktige sin kommunstyrelse, nämnder och bolagsstyrelser. Fördelningen av platser i styrelser och nämnder följer i stora drag valresultatet men är ofta en förhandlingsfråga mellan partierna. Kan man inte enas om fördelningen av platserna så fördelas platserna proportionellt efter valresultatet. Kommunfullmäktige väljer både ordinarie ledamöter och ersättare.
För att sitta i kommunstyrelsen eller andra nämnder krävs att en person är över 18 år och är folkbokförd i kommunen. Men det krävs inte att man kandiderat till valet av fullmäktige.
Vallokaler
I Älmhults kommun kommer det finnas 10 vallokaler som är öppna mellan klockan 8.00-20.00, valdagen den 11 september. Det kan uppstå köer vid vallokalerna så om det är möjligt, undvik att gå till vallokalen mellan klockan 11.00-15.00, då det förväntas vara som mest folk som går och röstar.
Vilken vallokal du ska gå och rösta i framgår på röstkortet som du fått skickat hem till dig. Du kan inte rösta i en annan vallokal än den som står angiven på röstkortet.
Se information och adress till vallokalerna i Älmhults kommun på val.se Länk till annan webbplats.
Här kan du förtidsrösta
Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. Din röst kommer sedan att skickas till din hemkommun, komma till din vallokal på valdagen och räknas tillsammans med de andra rösterna i det distrikt du tillhör. Detta gäller dock inte om du förtidsröstar på valdagen. Då kommer din röst i stället att räknas den 14 september. Ditt röstkort kommer skiljas från dina valkuvert innan de stoppas i valurnan, så ingen kommer veta vad du röstar på. Älmhults kommun anordnar förtidsröstning på ett antal platser i kommunen under perioden 24 augusti till 11 september.
Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta så glöm inte att ta med det. Om du inte har fått ditt röstkort med Postnord senast 24 augusti eller tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Kontakta då Älmhults kommun. I röstningslokalen finns valkuvert och valsedlar.
Du kan klicka på tabellrubrikerna nedan för att sortera på plats eller tid istället för datum.
Datum | Plats | Tid |
---|---|---|
2022-08-24 | Kommunhuset | 11.00-14.00 |
2022-08-25 | Kommunhuset | 11.00-14.00 |
2022-08-25 | Pjätteryds bibliotek | 15.00-18.00 |
2022-08-26 | Kommunhuset | 11.00-14.00 |
2022-08-27 | Kommunhuset | 11.00-14.00 |
2022-08-28 | Kommunhuset | 11.00-14.00 |
2022-08-29 | Kommunhuset | 09.00-15.00 |
2022-08-29 | Älmhults bibliotek | 15.00-19.00 |
2022-08-29 | Häradsbäcks bibliotek | 16.00-18.00 |
2022-08-30 | Kommunhuset | 09.00-15.00 |
2022-08-30 | Älmhults bibliotek | 15.00-19.00 |
2022-08-31 | Kommunhuset | 09.00-15.00 |
2022-08-31 | Älmhults bibliotek | 15.00-19.00 |
2022-08-31 | Virestads bibliotek | 14.00-16.00 |
2022-09-01 | Kommunhuset | 09.00-15.00 |
2022-09-01 | Älmhults bibliotek | 11.00-14.00 |
2022-09-01 | Eneryda bibliotek | 16.00-18.00 |
2022-09-02 | Kommunhuset | 09.00-15.00 |
2022-09-02 | Älmhults bibliotek | 11.00-14.00 |
2022-09-03 | Älmhults bibliotek | 10.00-14.00 |
2022-09-04 | Kommunhuset | 12.00-15.00 |
2022-09-05 | Kommunhuset | 09.00-16.00 |
2022-09-05 | Älmhults bibliotek | 12.00-19.00 |
2022-09-06 | Kommunhuset | 09.00-16.00 |
2022-09-06 | Älmhults bibliotek | 12.00-19.00 |
2022-09-06 | Hallaryds bibliotek | 16.00-18.00 |
2022-09-06 | Diö bibliotek | 16.00-18.00 |
2022-09-07 | Kommunhuset | 09.00-16.00 |
2022-09-07 | Älmhults bibliotek | 12.00-19.00 |
2022-09-08 | Kommunhuset | 09.00-16.00 |
2022-09-08 | Älmhults bibliotek | 12.00-19.00 |
2022-09-08 | Pjätteryds bibliotek | 15.00-18.00 |
2022-09-08 | Liatorps bibliotek | 16.00-18.00 |
2022-09-09 | Kommunhuset | 09.00-16.00 |
2022-09-09 | Älmhults bibliotek | 11.00-18.00 |
2022-09-10 | Älmhults bibliotek | 10.00-14.00 |
2022-09-11 | Kommunhuset | 08.00-20.00 |
Dessa partier ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Älmhults kommun
Partier måste anmäla sitt deltagande i valet senast den 12 augusti 2022.
Information till politiska partier
Här hittar du som representerar ett politiskt parti information kring ordning för valsedlar och regler vid röstmottagningsställen.
Bestämmelser för ordning och påfyllning av valsedlar i valsedelställen
Valnämnden har beslutat om hur valsedlar ska hanteras, ordnas och fyllas på i valsedelställen på samtliga röstmottagningsställen i Älmhults kommun.
Valnämnden är, förutom blanka valsedlar, skyldiga att förse alla röstmottagningsställen med partivalsedlar (utan kandidatnamn) för följande partier:
För riksdagsvalet
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna, Liberalerna (tidigare Folkpartiet), Miljöpartiet de Gröna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
För valet till kommunfullmäktige
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna, Liberalerna (tidigare Folkpartiet), Miljöpartiet de Gröna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
För valet till regionfullmäktige
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna, Liberalerna (tidigare Folkpartiet), Miljöpartiet de Gröna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Generella regler
Även andra partier än de som nämns ovan och som har anmält deltagande i ett val (sista anmälningsdag är 12 augusti) har rätt att lämna sina valsedlar till röstmottagningsställena och få dem utplacerade på samma villkor som övriga partier. Inlämning av valsedlar till vallokaler kan ske på valdagen den 11 september, från kl 07.15.
Valnämnden erbjuder partierna möjligheten att i förväg lämna in namnvalsedlar för distribution till samtliga röstningslokaler. De namnvalsedlar som lämnas in före klockan 15.30 (måndag–fredag) före eller under förtidsröstningsperioden kommer att fördelas till samtliga röstningslokaler inför respektive lokals nästföljande dags öppethållande. Namnvalsedlar som lämnas till valkansliet på ovan beskrivna sätt ska kvitteras av valkansliets personal vid inlämnande.
Valnämnden garanterar genom åtagandet om distribution av namnvalsedlarna att valsedlarna hanteras ansvarsfullt. Det går dock inte att garantera att de inte tar slut. Valnämnden eller röstmottagarna är inte skyldiga att på eget initiativ meddela partierna om inlämnade namnvalsedlar tar slut.
Det är viktigt att partierna är medvetna om att valnämnden inte ansvarar för om de valsedlar vi inte av lag är skyldiga att förse röstmottagningsställena med tar slut. Valnämnden har med andra ord ingen skyldighet att informera partierna eller på något annat sätt tillse att påfyllning till röstmottagningsställena sker. Partierna får således lämna så många valsedlar av detta slag att de inte tar slut eller själva regelbundet kontrollera hur många som finns kvar på röstmottagningsställena.
Ordningen i valsedelställen
För varje plats (station) med valsedlar på ett röstmottagningsställe gäller följande:
- Valsedlarna placeras i valsedelsställen i bokstavsordning utifrån partinamnet på valsedeln. Bokstavsordningen gäller samtliga partier. Valsedlarna ska ställas i ordningen riksdagsval, kommunalval och regionval.
- Valsedlar för varje typ av val ska alltid ställas i en egen rad. Partivalsedlar (valsedlar med endast partinamn) och namnvalsedlar placeras i separata valsedelsställ.
- Det parti vars valsedlar kommer först i bokstavsordningen sätts i valsedelsställets vänstra fack. Därefter fylls den mittersta raden innan den högra påbörjas. Flera valsedelsställ som står intill varandra räknas som ett ställ.
- Blanka valsedlar placeras på bordet intill valsedelsstället för partivalsedlarna om de inte får plats i valsedelstället för partivalsedlar.
- Om nya partier lämnar valsedlar under pågående röstning ska valsedlarna om möjligt flyttas om så att de nya partiernas valsedlar inordnas i bokstavsordningen.
- Om fler partier lämnar in valsedlar än vad det finns tillgängliga fack i valsedelsställen ska valsedlar för de partier som sist lämnar in sina valsedlar placeras på bord så nära valsedelsställen som möjligt, i bokstavsordning.
Gränser för propaganda vid röstmottagningsställen
De partier som kommer ha aktivitet i Älmhults kommun i samband med valet måste följa de lagar och regler som finns kring politisk propaganda vid våra vallokaler och röstningslokaler. Vallagen 8 kap. 3 § föreskriver att på ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val. Valnämnden vill därför be samtliga partier att politisk aktivitet i anslutning till våra röstmottagningsställen utförs med omdöme och med respekt för väljarens rätt att inte utsättas för påverkan eller hinder när hen är på väg för att rösta.
Vanliga frågor
Kontakta Servicecenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.