Orterna i Älmhult

Både stora och små orter har glädje av varandra och skapar trevnad och trygghet för oss alla som har fördelen av att bo och verka i kommunen.

Älmhults tätort

Ungefär 10 000 av Älmhults kommuns drygt 18 000 invånare bor i centralorten Älmhult, vid sjön Möckelns södra spets. Älmhult är ett växande samhälle med bra serviceutbud för familjer.

Orten har goda kommunikationer; järnvägsstationen vid stambanan är centralt placerad. Med direkttåg tar det 35 minuter till Växjö och mindre än en och en halv timme till Malmö. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Köpenhamn når du på 2-4 timmar. Närheten till större vägar som väg 23 och 120 gör Älmhult lättillgängligt även med bil.

En växande handelsplats

I Älmhults centrum finns flera större livsmedelsaffärer, restauranger och caféer. Kläder, elektronik, hushållsartiklar med mera finns att köpa i mindre specialbutiker. Runt IKEA-varuhuset finns en handelsplats med ett varierat utbud av affärer. IKEA är kommunens största turistmål med cirka 1 miljon besökare årligen. 2016 öppnades världens enda IKEA Museum i den gamla varuhusbyggnaden. IKEA Hotell har efter ombyggnad blivit Smålands största hotell där du som besökare får en mysig hemmakänsla.

Aktivt föreningsliv

I och utanför centrum finns gröna parker och andra fritidsområden där man kan sitta och njuta eller delta i aktiviteter som anordnas av Älmhults många föreningar och klubbar. Strax utanför tätorten finns även en 18-håls golfbana.

Sjön Möckeln, med möjlighet till bad, fiske och kanotpaddling ligger på gång- och cykelavstånd från centrum.

Kommunal service

Den kommunala servicen är väl utbyggd, med räddningstjänst, gymnasieskola, flera grundskolor, förskolor och särskilda boenden för äldre. I anslutning till gymnasieskolan på Haganäsområdet finns kommunens simhall och andra fritidsanläggningar. Det ljusa, moderna huvudbiblioteket ligger mitt i byn, tillgängligt för alla.

I den offentliga servicen på orten finns även polisstation och två vårdcentraler.

Bostadsområden i Älmhults tätort

Centrum

I Älmhults centrum finner du främst äldre villor och hyreshus byggda på 1950–1960-talet men även några nyare hyreshus byggda på 1980–1990-talet.

I centrum finns det mesta samlat inom handel och restauranger. Här hittar du även Folkets hus, biograf, kulturhuset Blohmé med bibliotek samt två förskolor och järnvägsstation. Precis vid järnvägsstationen ligger Älmhults torg, där du bland annat kan sitta ner i en hammock och bara titta på folk. Centrummiljön runt torget har en unik struktur med gammal bebyggelse från sekelskiftet 1800-1900-talet. På västra sidan om järnvägen hittar du flera av IKEA-bolagen samt IKEA museum.

Elmiers

Äldre villa- och hyreshusområde som gränsar till Haganäsparken. Elmiersområdet och Haganäsparken är ett äldre, och för Älmhult historiskt, fritidsområde med en större park där du hittar tennisbanor och motionsslingor, varav några är anpassade för rörelsehindrade. Här finns även vårdcentral och Nicklagården som är ett särskilt boende för äldre. I söder gränsar området till ett industriområde.

Gemön

Gemön ligger centralt och har såväl äldre villaområde som radhus- och marklägenheter. Utmed Växjövägen och Skolgatan hittar du två kommunala skolor och en friskola. I Gemön ligger Silverdalsområdet, med bland annat en skateanläggning.

Haganäs

Öster om centrum ligger Haganäs, som är ett bostadsområde med blandad bebyggelse av såväl äldre som nyare hyreshus och villor med barnvänliga innergårdar.

I området finns ett mindre industriområde, förskola samt kommunens gymnasieskola ”Haganässkolan” med gymnasiesärskola och vuxenutbildningar. I Haganässkolan hittar du också simhall och utomhus finns två fotbollsplaner, varav en konstgräsplan. Här ligger även ett gym och IKEA-varuhuset på ett växande handelsområde med ett flertal butiker. Elmeskolan är en grundskola som också är belägen i området.

Hagabo och Vattenriket

Norr om Haganässkolan och handelsområdet ligger ett av Älmhults nyaste bostadsområde, Hagabo. I Hagabo finns The International School of Älmhult - Sveriges största passivhusskola. Skolan har både en internationell förskola och grundskola.

Vattenriket kallas den del av bostadsområdet som är skog och damm och som ska göras tillgängligt genom grusade stigar, naturstigar och spänger (trägångar över fuktiga partier).

Klöxhult

Klöxhult har blandad bebyggelse med villaområde från 1960–80-talet och en del äldre bebyggelse från sekelskiftet 1900-1910-talet. I området finns även hyreshus, en skola samt två förskolor. Här finns ett naturskönt elljusspår med skyltad kulturstig.

Majtorp

Villabebyggelse från 1960- och 80-talet. Här finns Älmhults kyrka, Almgården som är ett särskilt boende för äldre, vårdcentral samt idrottsplats. I området finns även ett industriområde.

Maskrosen

Maskrosen ligger i västra delen, cirka en kilometer från centrum. Bostadsområdet består av moderna villor, hyreshus och marklägenheter som är byggda under 2000-talet.

Mossastan

Mossastan ligger centralt i Älmhult och här finns äldre villabebyggelse med stora trädgårdar. Området gränsar till ett industriområde och Älmhults järnvägsstation.

Möckeln

Äldre villaområde med vacker natur och många sjönära tomter vid sjön Möckeln. Här kan du bo i antingen flerbostadshus, marklägenheter eller i villa precis vid sjön. Vid Möckeln hittar du även en badplats, naturområdet Näset, ett industriområde och en förskola.

Norregård

I huvudsak består bebyggelsen av bostadsrätter och marklägenheter. Villabebyggelsen är från 1980–00-talet. I området finns en förskola.

Ormakulla

Område med främst villor byggda på 1970–80-talet. Det är nära till skog, hembygdsgård, kolonistugeområde, ridskola och brukshundklubb.

Paradiset

Kommunens villaområde Paradiset ligger i nordvästra delen av Älmhult, bebyggt under 2000–10-talet. Här finns det närhet till natursköna områden, centrum, sjön Möckeln, badplats och camping.

Västra Bökhult

Den nya stadsdelen Västra Bökhult, med närhet till kulturlandskap och badplats, ska rymma uppemot 300 bostäder. De första bostäderna står klara och de första boende har redan flyttat in.

I Västra Bökhult finns gemensamma ytor och grönområden. Två torg kommer att bli samlingsplatser, det blir en lekplats och i västra änden en 20 meter hög pulkabacke och utsiktspunkt.

Med olika gång- och cykelstråk knyter vi ihop området med såväl natur, centrum och badplats. På endast tio minuter har du tagit dig med cykel in till centrum! Här byggs även en helt ny skola - Paradisskolan.

Läs mer om Västra Bökhult här

Bråthult

Bråthult ligger naturskönt en mil öster om Älmhult. Här finns ett naturnära boende samtidigt som det är nära till centralortens utbud av arbete, butiker och kultur.

Genom Bråthult flyter Helge å med kanotled och områdets bygdegård är ett nav i bygden. I Bråthult finns aktiviteter för alla åldrar. Den sköna naturen erbjuder många fina upplevelser, bland annat bra möjligheter till bad och fiske. Ett aktivt föreningsliv bidrar till en stark lokal gemenskap och en god anda.

Bråthult har en friskola med grundskola och förskola i ett naturskönt område med vackra lövskogsbackar.

Delary

12 kilometer väster om Älmhult, där väg 120 mot Traryd korsar Helge å, ligger det gamla brukssamhället Delary.

Orten har drygt 200 invånare och det finns möjlighet att resa kollektivt med buss till Älmhult, Göteryd, Traryd och Markaryd.

För dig som vill bosätta dig i Delary och ta del av det aktiva fritidslivet finns olika boendeformer att välja på: dels lägenheter och radhus, dels äldre och renoverade villor från 1970-talet och 1990-talet. I Delary har du alltid nära till naturen.

Det finns badplats och bank på orten. Förskola och grundskola finns i Ryfors. I Delary hittar du även go-kartbana och ett militärmuseum.

Diö

Diö ligger 15 kilometer norr om Älmhult och är den näst största tätorten i Älmhults kommun med drygt 900 invånare. Orten är känd för sin bokskog och bruksmiljö.

I Diö bor du sjönära vid sjön Möckeln eller Kattesjön i hus från tidigt 1900-tal, 1930-tal eller hus byggda mellan 1950-1990-talet. Det finns även en del nybyggnationer av radhus och hyreshus. I Diö har du goda pendlingsmöjligheter, tack vare Krösatågen som numera stannar på orten.

Gemla möbelfabrik är ett anrikt företag, centralt beläget i samhället. Det finns även stor industriverksamhet i Diö med ett flertal företag. I Diö finns Ekebo – ett särskilt boende för äldre, förskola, skola och bibliotek. Här finns även ishall och pizzeria samt badplats vid sjön Möckeln.

Strax utanför Diö ligger Linnés Råshult, Länk till annan webbplats. som är Carl von Linnés födelseplats och länets första kulturreservat. Det är ett välbesökt turist- och utflyktsmål med trädgårdar, museum, trädgårdscafé och aktiviteter. I området finns flera naturreservat med skiftande karaktär. I omgivningarna finns även halvön Möckelsnäs där du bland annat hittar ett herrgårdshotell och Orangeriet som är en del av Carl von Linnés barndomsmiljö. Många besökare kommer hit för att njuta av de vackra omgivningarna.

Linnés Råshult Länk till annan webbplats.

Eneryda

Eneryda är med sina cirka 330 invånare ett samhälle mitt i kulturlandskapet, omkring två mil norr från Älmhult. Tack vare läget vid väg 23 har Eneryda goda pendlingsmöjligheter till Älmhult, Växjö och Alvesta.

I Eneryda finns blandad villabebyggelse men merparten av husen är från 1950–70-talet samt 1990-talet. Det finns även centrala bostadsrätter och hyreshus.

I Eneryda möts alla generationer i ett rikt föreningsliv: fotbollsklubb, volleyboll, Gymmix och scouterna är bara några exempel på utbudet. På orten finns även en förskola, byggvaruhandel, frisör, massör och stor samlingslokal. Näringslivet är väl utbyggt i Eneryda med tre större tillverkningsindustrier och många småföretagare. Orten är attraktiv för såväl boende som företagare.

Göteryd

Göteryd ligger i kommunens västra del, cirka 18 kilometer från Älmhult. Orten ligger vid sjön Römningen och har cirka 60 invånare.

Göteryd erbjuder ett blandat boende – merparten av husen är friliggande villor från 1990-talet.

I Göteryd finns bland annat träindustri, sågverk, små fina badplatser, fotbollsplan, samlingslokal i den gamla Slöjdskolan och en grundskola i Ryfors. Som boende på orten har du bussförbindelser mellan Traryd och Älmhult. I området finns två kulturstigar, varav en cykelväg och en vandringsstig.

Hallaryd

Hallaryd i sydvästra delen av kommunen ligger på bekvämt pendlingsavstånd från orterna Osby, Markaryd och Traryd som ligger i grannkommunerna. Till centralorten Älmhult är det 22 kilometer och det bor drygt 150 invånare i Hallaryd.

Hallaryd är en pärla vid Helge å med närhet till natur och kultur. Jakt, fiske och idrott är populära aktiviteter i bygden och här finns även badplats, förskola, idrottsplats och bibliotek.

Föreningslivet är starkt i Hallaryd. Varje år anordnas Hallarydsdagen med aktiviteter för hela familjen.

Häradsbäck

I östra kommundelen, 22 kilometer från Älmhult ligger Häradsbäck med drygt 150 invånare. I Häradsbäck finns både villor och radhus med landsbygdskänsla.

Balders Hage, ligger mitt i Häradsbäck. Hit kommer ungdomar och äldre från både kommunen och grannkommunerna för att roa sig.

I Häradsbäck finns det mesta du behöver: bensinstation, bank, postombud, apotekombud och bygdens trevliga lanthandel där du finner allt från mejeriprodukter till nybakat. Häradsbäck har även fotbollsplan, badplats, bibliotek och förskola.

Liatorp

Geografiskt ligger Liatorp parallellt med riksväg 23, cirka 15 kilometer norrut från centralorten Älmhult.

Här bor drygt 560 invånare och på orten finns det ett blandat boende varav merparten består av villabebyggelse med hus och radhus från 1950–70-talet och 1990-talet.

I Liatorp finns det mesta du behöver som invånare: förskola, grundskola, bibliotek, livsmedelsaffär, restaurang, frisör, postservice, räddningstjänst, bangolf och bensinstation. I Liatorp har du som invånare alltid nära till ekdungar och bokskog med motions- och elljusspår.

Pjätteryd

Pjätteryd som ligger ungefär 13 kilometer från Älmhult har cirka 110 invånare.

I Pjätteryd möts du av en idyllisk lantlig miljö med friliggande villor från 1990-talet. I området finns också äldre hus och radhus.

Gustavfors som ligger i området är känd för sin vackra natur och kanoting. Ädelfisket i Gustavsfors är även omtalat i internationella sammanhang och är en mycket omtyckt fritidssysselsättning. Hit kommer ofta utländska besökare för att prova lyckan i det fina vattnet. Orten har förskola och bibliotek och bjuder på fina promenad- och kulturstigar.

Virestad

Virestad är ett lugnt samhälle som ligger vid Virestadssjöns östra strand, 23 kilometer från Älmhult.

Virestad är en jordbruksby och i området finns det blandad bebyggelse med såväl äldre som nyare hus och bostadsrätter. Här bor nästan 150 personer varav många barnfamiljer.

Mitt i byn ligger en klädbutik som är en mötesplats för många. Utanför Virestad ligger en av kommunens populäraste badplats som även erbjuder en naturcamping där kanotleden Helge å startar. Orten har en friskola med grundskola och förskola, fotbollsplan, ett serviceboende och en kyrka med en av Sveriges största altartavla av bygdens son Pehr Hörberg.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?