Älmhultsfestivalen

Älmhults kommun

Älmhultsfestivalen 26-27 maj 2023

Välkommen till Älmhultsfestivalen! Fredag och lördag den 26-27 maj blir det en hejdundrande fest i Älmhults centrum. Festivalen är till för alla – så häng med på två dagar fyllda av aktiviteter och uppträdanden.

Senaste nytt

2023-03-27 - Da Buzz kommer till Älmhult 

Nu är fler artister klara för Älmhultsfestivalen - den svenska popgruppen Da Buzz. Gruppen som slog igenom år 2000 spelar i Älmhult lördagen den 27 maj.

Bandet har en lång rad av hits som bland annat ”Do you want me”, ”Alive” och ”Dangerous”. Under 2015 började det bli en efterfrågan på Da Buzz igen och duon spelade in en ny EP i USA som klättrade upp till plats 5 på Billboard Club Dance.

Det känns jättekul att kunna bjuda publiken på en spännande mix av artister. Håll utkik – mer kommer, säger Magnus Källström, kommunikationschef.

2023-03-20 - Tone Sekelius klar för Älmhultsfestivalen

Den 26-27 maj blir det fullt ös i Älmhults centrum. Nu står det klart att artisten och influencern Tone Sekelius gästar Älmhult under fredagen.

Festivalen inleds med en färgglad mångfaldsparad där det blir musik och underhållning. Det bjuds på massor av musik, både från lokala artister och från Tone Sekelius.

Tone, som är född och uppvuxen i Växjö, har många strängar på sin lyra – youtuber, influencer, poddare, artist. Hon kom ut som transperson 2021 och hennes låt My Way från Melodifestivalen 2022 har blivit en ikonisk anthem i HBTQI-rörelsen. I årets Melodifestival tog sig Tone till final med låten Rhythm of my show.

2023-03-13 - Snart dags för årets festival

I år kommer vi ha ett stort fokus på barn och unga, vilket är efterfrågat bland älmhultsborna. Vi ser fram emot att tillsammans med alla medarrangörer skapa en minnesvärd festival, säger Anton Härder (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Fredagen - mångfaldstema för allas lika värde

Under fredagen inleds festligheterna med en mångfaldsparad där det kommer att sättas färg på Älmhults centrum. Det blir parad, show och massor med framträdanden.

Vi välkomnar alla som ställer upp på festivalens tema att hylla och lyfta fram alla människors lika värde oavsett ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsvariation, könsidentitet och religion, berättar Annika Holmqvist, fritidschef på Fenix fritidsgård i Älmhults kommun.

På Stortorget kommer festen att pågå ett bra tag och massor med musik utlovas, säger Jennie Winquist, rektor från Kulturskolan.

Årets program

Just nu jobbas det för fullt med årets program. Så håll utkik när det närmar sig!

Om festivalen

Det årliga evenemanget Älmhultsfestivalen, tidigare Familjefestivalen, har med hjälp av platsvarumärket fått en uppdaterad prägel och ett tydligare manér. Festivalen planeras och utformas nu helt i linje med ledorden för vårt platsvarumärke: internationell, hemtrevlig, jordnära och påhittig.

Kommunens unika internationella prägel återspeglas i festivalens innehåll och det lokala utbudet ges stort utrymme. Älmhult är Världens hem! Detta tar vi särskilt fasta på under Älmhultsfestivalen – vår egen stadsfest!

Vi har en fantastisk kulturskola med begåvade elever och många mycket duktiga musiker och band. Detta tar vi självklart fasta på. Att sätta ljuset på våra lokala förmågor, inte minst unga sådana, är helt i linje med ambitionen att öka delaktigheten i kulturlivet. Framtidens kulturliv skapas av dagens barn och unga. De begåvade ungdomar vi ser på Älmhultsfestivalen kan mycket väl uppträda på en stor nationell eller internationell scen i framtiden.

Stadsfestivalen bidrar också till att stärka platsen och öka attraktiviteten i centrum och härigenom gynna handlare, caféer, restauranger med flera.

Artister

Tone Sekelius

Artisten Tone Sekelius

Fredag

Tone Sekelius gjorde succé i Melodifestivalen 2022 som första transpersonen i tävlingen med låten ”My Way” och slutade på en femte plats. I år gick Tone direkt till final i tävlingen med låten ”Rhythm Of My Show”.

Tone vann priset för Årets HBTQ -person 2022 på QX-galan och hyllades under sina framträdanden på Allsång på Skansen och PRIDE. Dessutom har hon blivit en av Sveriges största influencers på TikTok och YouTube. Just nu är Tone aktuell som programledare för Paradise och som deltagare i Lets Dance.

Youtube: Tone Sekelius Länk till annan webbplats.

Da Buzz

Bandet Da Buzz som sitter ner på marken

Lördag

Da Buzz – den svenska popgruppen som slog igenom år 2000 med dunder och brak har idag otaliga hits i bagaget! Bandet kan leverera en hitkavalkad som få andra klarar av. Vem har inte hört och sjungit med till ”Do You Want Me”, ”Alive” och ”Dangerous”?

Under 2015 började det bli stor efterfrågan på Da Buzz igen och duon spelade in en ny EP i USA som klättrade ända upp på plats 5 på Billboard Club Dance.

Under de senaste åren har de mött publiken både på internationella klubbar och på stora arenor som Telenor Arena i Oslo under ”We Love The 2000”-turnén.

Youtube: Da Buzz Länk till annan webbplats.

Fler artister kommer! Håll utkik!